Kylläpäs se aika rientää, runebergin torttuja tuli tehtyä jo oikeana päivänä, mutta enpä vain saanut kirjoiteltua siitä. Työharjoitteluaikana tein vajaassa viikossa 1440 runebergiä, ja kieltämättä silloin ne vähän ällöttivät, mutta nyt tauon jälkeen ne ovat niin hyviä smiley


Runebergin torttu

200 g voi
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
n. 2dl korppujauhoja (myös keksinmurut käy)
n. 1 dl mantelirouhetta
3/4 dl kermaa
aprikoosihilloa, ehkä n. 1 dl

Kostutusliemi

4 dl vettä
1 dl sokeria
jokunen tippa rommia tai punssia, maun mukaan

Koristelu

vadelmahilloa
tomusokeri-vesikuorrutus (tai valmista sokerikuorrutetta)

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan, jos käytät yleiskonetta, lisää hitaalla nopeudella. Lisää kardemumma ja  mantelirouhe, sitten kerma ja hillo taikinaan. Sekoita hyvin sekaisin, älä vaivaa taikinaa turhaan.

Iloleipurilta saa varsinaisia runebergin torttuvuokia, mutta löysin Ikeasta sitä muistuttavan muffinssivuoan. Ikean versiolla tulee toki kapeampia, mutta ei se haittaa, kun vuokakin on sieltä puolet halvempi laugh Täytä reilu 2/3 muffinssivuoasta, niin saat korkeita, ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 15 -18 min. Jos päällisestä tulee epätasainen, voit jäähtymisen jälkeen leikata "hatun" pois.


Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri, anna jäähtyä. Mausta valitsemalla aromilla, ja torttujen jäähtymisen jälkeen, kasta tortut liemeen. Valitse syvä astia, niin voit pitää kiinni torttujen pohjasta ja upottaa päällisen kostutusliemeen. Ei haittaa jos pohja jää kostuttamatta, se kyllä kostuu samalla. Laita torttujen päälle vadelmahilloa ja pursota reunuksille sokerikuorrutetta.
Nauti kahvin kanssa!